Dijital pazarlama geçmiş yıllarda da en etkili pazarlama stratejisiydi yine de kurumsal olanlar hariç bir çok işletme sahibi geleneksel pazarlama yöntemlerini kullanıp, internet yatırımları yapmayı ekstra külfet olarak görüyordu.
Ancak özellikle son dönemde insanların dijital dünyaya bakışları hızlı bir şekilde değişti.
2020’nin bize öğrettiği bir şey varsa, o da İnternet’in gelecek pazarlama platformu olduğu gerçeğiydi. Devam eden COVID-19 salgını, birçok işletmeyi çalışma şekillerini değiştirmeye zorladı.
Bu beklenmeyen salgın bir çok işletmenin zorlanmasına hatta bazılarının kapanmasına bile yol açtı. Keşke daha hazırlıklı olabilselerdi değil mi?
Bugün her birimizin hem fikir olduğu düşünce şu; İşletmelerin internette var olması 2021’de her zamankinden daha önemli.
Madem hem fikiriz, o zaman 9 önemli dijital pazarlama önerisini anlatmaya başlayalım.
1- Profesyonel bir web siteniz olsun.
Yıl olmuş 2021, web sitesi olmayan işletme mi var? demeyin, malesef TÜİK verilerine göre ülkemizde web sitesine sahip olma oranı küçük ölçekli işletmelerde %47.3, orta ölçekli işletmelerde %70.
Bir diğer değişle ülkemizde ki işletmelerin neredeyse yarısının bir web sitesi yok. Bir web siteniz yoksa, dijital pazarlamadan bahsedemeyiz zaten. Adı üstünde Dijital.
Size garip gelebilir ancak görüştüğümüz ve web tasarım için teklif verdiğimiz bazı firmalar, web tasarım fiyatlarının yüksek olduğundan şikayet ediyorlar, halbuki sadece bulunduğumuz odada ki bazı dekoratif eşyalara bile daha fazla para harcamış oluyorlar.
“Klima ofisiniz için bir gereklilik olabilir ancak size para kazandırmaz, bizim teklifimiz ondan daha maliyetli değil” şeklinde bir açıklamayı çok defa yapmışızdır 🙂
Profesyonel bir web sitesine sahip olmak, markanız için internette ihtişamlı bir ofise yada showrooma sahip olmak demektir. Bir web sitesinin markanızı temsil ettiğini ve gurur duymanız gereken bir şey olduğunu unutmayın.
2- SEO için vakit ayırın.
Madem bir web siteniz var, insanlar sitenizi bulmalı değil mi? İşte bunu başarmak için en etkili yöntem SEO.
Bilmeyenler için, Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarında web sitenizin aramalarda üst sıralarda çıkması için yapılan bir dizi teknik işleme SEO denir.
SEO tek seferlik bir olay değil, devam eden bir süreçtir. İnternette sizinle aynı sektörde hizmet veren binlerce işletme olduğunu ve onlarla internette de rekabet içine olduğunuzu bilin.
Ayrıca göz atmak isterseniz, web siteniz için 5 etkili seo yöntemi başlıklı yazımıza ulaşabilirsiniz
3- Sosyal medya hesaplarında düzenli içerik paylaşın ve iletişim kurun.
Ben bunu zaten biliyorum diyorsanız, yazının devamını dikkatli okuyun.
İşletmeler sosyal medyayı sadece reklam yapma aracı olarak görüyor ancak bu platformların marka değerlerini artırmak, müşterileri ile iletişim kurup onları “sadık müşteri” haline dönüştürmek için kullanabileceklerini düşünmüyorlar.
Sosyal medyanın gücünü anlamış firmalar iletişim kurma amacıyla düzenli paylaşım yapıyorlar ve haliyle daha fazla etkileşim alıyorlar.
Sadece ürün ve hizmetlerini anlatmaya çalışan, iletişim kurmayan firmalar ise takipçi bulmakta bile zorlanıyor ve normalden fazla reklam harcaması yapıyorlar.
Nasıl yapılacağını bilmiyor olabilirsiniz, panik yok. Dünyaca ünlü, büyük bir kaç firmanın sosyal medya hesaplarına bakıp, nasıl iletişim kurduklarını anlayabilir, benzer bir paylaşım stratejisini kendi işletmeniz için kullanabilirsiniz.
İlk zamanlar istediğiniz miktarda etkileşim alamazsanız moralinizi bozmayın. İnsanlar sadece bir kaç güzel paylaşım yaptınız diye hemen sizi takip etmezler. Fakat bunu düzenli olarak yaptığınızda alacağınız sonuçlar tahmin ettiğinizden daha büyük olacaktır.
4- İçerik takvimi oluşturun.
İster web sitenizde, ister sosyal medya hesaplarınızda paylaşım yapın, içeriklerinizi her zaman önceden planlayın.
İnternette paylaşmayı planladığınız her içeriğin hemen popüler olmayacağını bilin, sonuçta orada da büyük bir rekabet var.
Bu nedenle rakiplerinizden daha iyi içerik yayınlayarak rekabette bir adım öne geçin. Daha çok paylaşmaktan bahsetmiyorum, daha kaliteli içerik paylaşmanız gerek.
Peki kaliteli içeriği nereden bulacağız? diyorsanız Google bunun için yeterli bir kaynak. Tek yapmanız gereken biraz zaman ayırıp araştırma yapmak ve içeriklerinizi ne zaman hangi platformda paylaşacağınızı planlamak.
5- Bir işletme bloguna başlayın.
Web sitenizde bir blog sayfanız olması ve burada düzenli blog yazıları paylaşmanız, Google gibi arama motorlarına olumlu sinyaller verir ve web siteniz daha üst sıralarda listelenir.
Bir çok işletme sahibi, hedef kitlelerinin blog yazısı okumadığını, ayrıca düzenli blog yazmanın zaman alıcı ve yorucu olduğunu düşünür.
Ancak hemen her gün arama motorlarında belirli konular hakkında arama yapan kitleler, detaylı açıklamalar içeren blog yazılarını okur.
Bir blog sayfası işletmenizi alanında uzman bir firma olarak konumlandırmanız için en etkili kaynaktır.
Mesela bu blog yazısını ele alalım.
Diyelim ki sosyal medyada “Biz dijital pazarlama alanında en iyi firmayız” diye bir paylaşım yaptım, bu paylaşımı gördüğünüzde hemen en iyisi olduğumuza inanır mıydınız?
Peki ya şu an okuduğunuz blog yazısı? Size bizim hakkımızda ne fikir veriyor? 🙂
Bir işletme blogu size çok şey kazandırır, eğer ilginizi çektiyse 2021’de bir işletme bloguna başlamanız için 7 neden başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.
6- Dijital pazarlama ile markalaşma arasında ki farkı bilin.
Dijital pazarlama yatırımı yapacaksanız, öncelikle pazarlama ve markalaşma arasındaki farkı anlamanız gerekir.
Marka, sunduğunuz ürün veya hizmet değil, logo, web site tasarımı ve online / ofline tüm platformlarda tüketicilere gönderdiğiniz mesajlardır. Başka bir deyişle, markalaşma, insanların yaptığınız işi nasıl algılayacağıdır.
Dijital pazarlama ise, markalaşma çabalarınızı güçlendirmek için tasarlanmış taktikler kullanır. Pazarlama çabalarının markanızın mesajını geliştirmesi gerekir.
Coca cola’yı düşünün mesela, reklamlarında sürekli olarak logolarını ön plana çıkarır, kolanın kendisini göstermek yerine kolayı içen insanların ne kadar mutlu oldukları gösterirler.
Bir mesaj verirler. İşte bu markalaşmadır.
Sosyal medya platformlarında hedef kitlesi ile iletişim kurmak yerine, ürün veya hizmetlerine daha fazla odaklandıkları için birçok küçük işletmenin başarısız olduğu yer burasıdır.
7- Online reklamlarınızı önce ufak bütçeler ile test edin.
Dünya değişiyor, artık televizyon, billboard gibi offline reklamlar pazar hakimiyetini internet reklamcılığına kaptırıyor. Hatta online reklamlar günümüzde hiç olmadığı kadar önemli ve etkili.
Dijital pazarlama konusunda yeni olsanız da Google gibi arama motorlarında yada sosyal medya platformlarında reklam vererek yeni kitleleri markanızla kolayca buluşturabilirsiniz.
Ancak burada dikkat etmeniz gereken önemli bir konu var. hangi reklamın, hangi platformun yada hangi hedef kitlenin reklam çabalarınız için en iyisi olduğunu bilmiyorsanız, test etmek zarar etmenizin önüne geçmenizi sağlayabilir.
Görüştüğümüz bir çok firma sahibi kendi başlarına internette reklamlar verdiklerini fakat reklamların bazen işe yararken bazen yaramadığını hatta genellikle para kaybettirdiğini vurguluyor.
Onlar ile paylaştığımız en temel tavsiyeyi sizinle de paylaşayım.
Nasıl bir sonuç alacağınızı bilmediğiniz bir reklam kampanyasına tüm reklam bütçenizi harcamadan önce bir daha düşünün. Ya işe yaramaz ve bu parayı kaybederseniz.
Bu hataya düşmemek için, 5 farklı reklam kampanyası oluşturun ve sadece deneme amaçlı ufak bütçeler kullanıp test edin. Bir süre sonra aralarından en iyi performans gösteren reklamı seçin ve diğerlerini durdurun.
Artık elinizde işe yaradığını bildiğiniz bir kampanya var, şimdi reklam bütçenizi daha verimli harcayabilir ve daha karlı sonuçlar alabilirsiniz.
8- Müşterilerinizden geri bildirim ve referans isteyin.
Dijital pazarlama çabalarınızın sonucu ister iyi olsun ister kötü, her zaman hedef kitlenizden geri bildirim isteyin.
İşler iyiyken neyi iyi yaptığınızı, işler kötüyken de neyi kötü yaptığınızı bilirseniz, eksileri azaltıp artıları çoğaltabilirsiniz.
Körü körüne pazarlama sadece ticari intihar olur. Aslında bir çok işletmenin dijital pazarlamadan uzak durması da bu yüzdendir.
Neredeyse her işletme internette bir şeyler yapmayı dener ancak genellikle ne yaptıklarını bilmeyenler bu süreçte sadece para ve zaman kaybeder hatta dijital pazarlamanın işe yaramadığı bahanesine sarılırlar.
Ayrıca başarılı kampanyalardan sonra memnun müşterilerinizden referans yazısı istemek, bir sosyal kanıt olacağı için, gelecekte firmanızı araştıracak insanların size daha kolay güvenmesini sağlar.
9- Olmuyor, bu iş çok zor deyip pes etmeyin ve profesyonel yardım isteyin.
Günümüzde bir çok markanın ajanslarla çalışmasının nedeni, sadece alanında uzman oldukları konuya yani kendi ürün ve hizmetlerini geliştirmeye odaklanmak istemeleridir.
Geleneksel pazarlama başlı başına zor bir operasyonken, bir de dijital pazarlama alanında efor sarf etmek bazen işletmelerin pes etmesine yol açıyor.
Dijital pazarlama kampanyalarını en etkili şekilde kullanan firmalar, bu çalışmaları yaparken maliyeti değil, karlılığı hesaplıyor.
Diyelim ki internetin uçsuz bucaksız sularında markanızı tanıtmak için reklam kampanyaları oluşturmaya başladınız. Ancak sonuç istediğinizin çok uzağında. Ne yaparsınız?
Bazen firmalar dijital pazarlama için bünyelerinde bir veya birkaç çalışan istihdam ederek çözüm arayışına gidiyor, Görünürde gayet kullanışlı bir çözüm.
Bazen de bizim (Marketiff) gibi profesyonel ajanslar ile çalışma yoluna gidiyorlar. Peki arada ki fark nedir? diye merak ediyorsanız,
Açıklayalım, şu üç farklı senaryoda, bir ajansla çalışmak kendi dijital pazarlama operasyonunuzu yönetmekten daha efektif ve karlıdır.
- İşletme sürekli reklam desteğine ihtiyaç duymuyordur ve aralıklarla dijital pazarlama kampanyaları yapıyordur. Bu durumda bir ve ya birden fazla çalışanın maaş, sigorta vb. masrafları bir ajansla çalışma maliyetinden fazla oluyordur.
- İşletme Dijital pazarlama için daha fazla tecrübe ve bilgi birikimine sahip bir ajansla çalışarak, reklam yatırımının dönüşüm oranını (ROI) artırmak istiyordur.
- İşletme büyük çaplı dijital pazarlama kampanyaları yürütmek istiyor, ulusal veya uluslararası etki oluşturacak kampanyalar yürütmek için uzman bir ekiple çalışmak istiyordur.
Yeterli dijital pazarlama tecrübesine sahip değilseniz, yukarıda ki çözümlerden birini seçmeniz işletmeniz için daha sağlıklı olabilir.
Hazır yeri gelmişken şuraya sloganımızı da sıkıştırayım 🙂
Hayatınızda ki önemli kararlar için, Başarısı kanıtlanmış profesyonelleri tercih edin.
Marketiff Dijital Pazarlama Ajansı
Pekala, umarım okuduğunuz bu yazıda kendiniz yada işletmeniz için bir fayda bulmuşsunuzdur.
Eğer beğendiyseniz, sevdiklerinizin de faydalanması için paylaşabilirsiniz. Bir sonra ki yazımızda görüşmek üzere. Kendinize çok iyi bakın